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Subject:  Roof Access Requirements for Townhouses exceeding 30ft in height 

Code/Standard:  IFC, all editions Bulletin No:  2022-010 

Bulletin Type:  
   ☐ Fire Code Interpretation Effective Date:  7/1/2022 

   ☒ West Metro Fire Protection District Policy        Approved By:       

 

Scope/Purpose: 

Townhouses that exceed 30 feet in height as defined in sec. D105 of the International Fire Code (IFC), must be 

provided with aerial apparatus access in accordance with that same section.  In lieu of complaint aerial access, a 

townhouse project may propose an alternate means of fire protection. 

 

 

Requirement(s): 

Townhouses that are built to the requirements of the International Residential Code (IRC) and exceed 30 feet in height 

as defined in appendix D of the International Fire Code (IFC) may choose one of the following two options for approval: 

OPTION 1:  

Provide aerial access in accordance with the adopted International Fire Code Appendix D sec. D105- including 
subsections D105.2, D105.3, and D105.4. 

 
OPTION 2: 

1) Install an approved residential fire sprinkler system, AND, 
 

2) Provide a Firefighter Roof Access Landing (‘Landing’) at a height no greater than 30 feet from the grade plane 
as defined in IFC Sec. 202 definitions, and meeting the following requirements:    
a) The Landing shall have a minimum dimension of 8’ wide by 6’ deep.   
b) Where guardrails are required by the IRC, the Landing shall be provided with an entry gate or similar 

mechanics to access the primary roof, deck, or occupiable area with opening hardware that requires no 
special knowledge to activate. The opening hardware shall operate from the Landing side only.  

c) An elevation change from the Landing to the roof or deck surface is permitted provided it does not exceed 
30 inches in height.    

d) The dimension of the height of the structure shall be measured from the grade plane 6ft from the face of 
the building (in accordance with IFC Sec. 202 definitions).  

e) A safety and work area shall be provided at the base of a ground ladder location.  This area shall be a 
minimum size of 5ft by 5ft and shall be 7ft from the face of the building.  

 
 

 

Reference(s): 

IFC Appendix D 

 

 

Attachments: 

Sample Approved Roof Access Landing  

K Brooks



5FT BY 5FT
MINIMUM CLEAR
LANDING AREA

5'-0"


